Barion Pixel
Keresés
Close this search box.

Felni tisztítás: miért, hogyan, mikor?

A felni tisztítás nemcsak esztétikai szempontból fontos, de a kerekek állapotának védelméhez is hozzájárul. Sokan azonban nem tudják, miért okozhat gondot ennek a kihagyása – és egyáltalán hogyan és mikor kellene elvégezniük a feladatot. Ezeket az információkat gyűjtöttük most össze.

Felni típusok és tisztításuk

Miért fontos a felni tisztítás?

A felnik az autó meglehetősen látható részei, hiszen ezek biztosítják a kerekek csillogását. Persze nem olyanok, mint a karosszéria leginkább látható elemei, de mégis feltűnő lehet, ha koszosak. Emiatt a felni tisztítás egyrészt esztétikai kérdés. A rájuk tapadó sár, por és egyéb szennyeződések teljesen elvehetik az elemek fényét, ezzel pedig unalmas – akár kifejezetten csúnya – megjelenést kölcsönözve a kerekeknek.

Ugyanakkor nemcsak szépség kérdésről van szó. Az előbb már említett kosz akár valós károkat is okozhat. Egyrészt elfedhet olyan sérüléseket, amelyekről érdemes lehet tudni. Lehet szó egyszerűen csak egy meglazult dísztárcsáról, amit nem veszünk észre – bár már ez is komoly problémákat okozhat, ha például nagy sebesség mellett válik le. 

De akár maga a gumi vagy a felni által részben elrejtett fékrendszer is sérült lehet. A felni tisztítás tehát nem csak azért fontos, hogy a jármű megjelenését javítsuk vele: egyben a többi környező alkatrész ellenőrzéséről is szól a folyamat, amely elengedhetetlen a biztonságos utazáshoz.

Milyen felnik léteznek és hogyan kell velük bánni?

Természetesen nem minden felni egyforma, ez pedig azt is jelenti, hogy akár teljesen eltérő ápolásra lehet szükségük az egyes daraboknak. A felnik alapvetően három kategóriába sorolhatók: léteznek alumínium, acél és karbon anyagúak. Ezek azonban más-más előnyökkel (és hátrányokkal) rendelkeznek, így tisztításuk is eltérő.

Az alumínium felnik gyakran a nyári gumik felnijei. Önmagukban is lehetnek akár díszesek, így dísztárcsa sem szükséges hozzájuk. Legfőbb előnyük, hogy könnyűek, – ebből eredően könnyűfém felninek is nevezzük őket – ami egyszerűbbé teszi  a cserét és a hétköznapi használatot is. Ugyanakkor anyaguk miatt hajlamosak a sérülésre és az oxidációra, így a szélsőségesebb téli időjáráshoz nem megfelelőek.

Az acél felnik vagy lemezfelnik alkotják az érem másik oldalát. Általában robusztusabb, kevésbé díszes kialakítású darabok. Ennek megfelelően nehezebbek, ugyanakkor keményebbek és tartósabbak is. Emellett kevésbé oxidálódnak, vagyis a téli fagyokat, hóesést, de a felsózott utakat is jól bírják.

Végül, említésre méltók a karbon felnik is, amelyeket leggyakrabban high-end sportautókon láthatunk. A két előző kategória közötti átmenetként is tekinthetünk rájuk, mivel egyszerre könnyűek és erősek, időtállók és akár díszesek. Segítségükkel az alumínium és az acél hátrányait is kiküszöbölhetjük – de természetesen a kosz ezeket a darabokat sem kerüli el.

Fontos ezen kívül, hogy minden típusban léteznek fényes és matt felületű darabok. Míg a fényesek tisztítása egyértelmű lehet, addig a matt felnikkel igen óvatosan kell bánni. A nem megfelelő eszközök használata ugyanis megsértheti a felületet, elveheti a matt fényt vagy feltűnő karcolásokat is okozhat.

Hogy néz ki a felni tisztítás?

A felni tisztítás során elsőként ki kell választanunk a megfelelő eszközöket. A Gtechniq felni tisztítók például önmagukban is képesek elbánni a szennyeződésekkel, de a felhalmozódott kosz esetén szükség lehet egyszerű szappanra, kendőkre és kefékre is.

A tisztítás során nagyon fontos, hogy a felnik minden részét megtakarítsuk. Nem szabad kihagyni a bordák közötti területeket és a belső részeket sem. Ezekhez hasznosak lehetnek a már említett kendők és kefék – akár egy fogkefe is.

Acélfelnik esetében a felületi szennyeződések ellen akár egy puha kefe és szappanos víz is elegendő lehet. Ugyanakkor általában téli gumikhoz használatos ez a típus, így pedig számolni kell az olyan tényezőkkel is, mint a sótól felolvadt hó vagy egyszerűen csak a jég. Ezekben az esetekben nagyon fontos, hogy megfelelő tisztítószereket is használjunk és ne puszta erővel akarjuk eltüntetni a foltokat. Ez ugyanis a felni sérüléséhez vezethet, ami idővel akár nagyobb problémákat is okozhat.

A könnyűfém felnik ápolásához puha törlőkendőket vagy keféket és gyengéd de hatásos alufelni tisztító szereket ajánlatos használni. Erre azért van szükség, mert az elemek felülete általában igen sérülékeny, így az erősebb kémiai anyagok – de akár egy kemény sörtéjű kefe is – képesek megsérteni, károsítani azt.

A tisztítás során érdemes odafigyelni a felni és a környező alkatrészek állapotára is. Ez tökéletes alkalom arra, hogy ellenőrizzük a gumik nyomását, a dísztárcsák állapotát és a fékeket is. Számos meghibásodás időben tetten érhető, ha azonban figyelmen kívül hagyjuk a jeleket vagy a felni tisztítás mellett az ellenőrzést is elhanyagoljuk, könnyen túl naggyá válhat a probléma. 

Ennyiben azonban nem merül ki a felni tisztítás: most következik az ápolás. Az alapos takarítás után fontos, hogy a védelmet segítő anyagokat is használjunk. Ezek segítenek, hogy a frissen elért fénylő megjelenés tovább tartson, ugyanakkor a környezeti hatásokkal szemben védenek. Megfelelő lehet erre egy felniviasz vagy felnifényező, de kerék és műanyag termékkategóriánkban további termékeket is találhatsz, amelyek tökéletes védelmet biztosítanak.

Milyen gyakran kell elvégezni a felni tisztítást?

Végül érdemes szót ejteni arról is, hogy milyen gyakran érdemes megtisztítani a felniket. Az aranyszabály az, hogy havonta egyszer érdemes elvégezni ezt a feladatot. Ugyanakkor erős koszolódás esetén gyakrabban is sor kerülhet rá, hiszen nemcsak esztétikai kérdés a tisztaság, hanem az autó biztonsága is függ tőle. Így tehát érdemes egy-két hetente ránézni az autó kerekeire, ellenőrizni a felnik állapotát, ha pedig láthatóan koszosak, elővenni a keféket.